Een prachtig plan om jouw projecten succesvol te starten

Soort ‘faalangst’ als je aan iets nieuws gaat beginnen. Al die nieuwe mensen en projecten…. Zo was ik toch best wel even zenuwachtig over of ik die nieuwe baan wel ‘aankon’. (Gelukkig gaat het – na week 5 – al heel lekker) Maar ook een verhuizing, studieopdracht of verhuizing kunnen toch wat slapeloze nachten of lichte hartkloppingen veroorzaken.

migusti projecten start succesvol online

Hoe pak jij nieuwe dingen aan? Zie jij ze als een soort project. Lekker helder met een kop en een staart. Grijp jij die regie of ben jij er na de eerste keer tegenvaller alweer klaar mee en schiet je humeur onder het vriespunt?

Stappenplan om nieuwe projecten te starten

Hier een stappenplan dat je helpt om relaxt en makkelijk gebeurtenissen of veranderingen door te komen. Of het nu privé is of zakelijk. Zie het al een soort project. Doelstelling: Positief beginnen en ook weer eindigen 😉

 •  Stap 1: Waarom doe ik dit? Wat is je missie? Wat moet er gebeuren? Zelf gebruik ik de vraag “Wat is er nu niet/wel wat je wel/niet zou willen?” helpen hierbij.
 • Stap 2: Programma van eisen maken en bepalen wie & wat je nodig hebt. Maak het doel ook SMART, dat helpt om de focus te houden.
 • Stap 3: Schets een realistisch toekomstbeeld. Waar sta jij voor (visie)? Hoe ziet de toekomst eruit na stap 2? Hoe heb je dat gedaan en klopt dat met jouw missie? Wees lekker concreet met de doelstelling, dus stel deze op door: [Naam probleemeigenaar] + werkwoord met actie + Doel(gebied)/zorg. Bijv. ‘Ik ga verhuizen om meer leefruimte te hebben waar iedereen zijn eigen plekje kan vinden‘.
 • Stap 4: verzamel ideeën. Bedenk oplossingen om tot je doel te komen. Gebruik voor ook anderen. Je leert van ervaringen van anderen en vult zo mooi je denktank.
 • Stap 5: Hak knopen door en beslis! ‘Ja maar’ is niet helpend. Denk aan een vraag waarop je niet vastloopt “Wat lukt wel / Heb jij Suggesties?”
 • Stap 6: Aan de slag! Maak een takenlijst met een duidelijk omschrijving, einddatum, een verantwoordelijke en laat ruimte voor opmerkingen. Daarom werkt die contentkalender ook zo lekker 😉
 • Stap 7: Evalueer en vier je successen. Dit is echt dé motivatie om nieuwe uitdagingen aan te gaan!

Waarom zijn de meeste projecten niet succesvol?

Herken je dit? Je begint vol goede moed, volgt het stappenplan, maar toch lukt het je niet en begin je de moed te verliezen. Hou vol, let op deze valkuilen en pak ze aan! Ga terug naar het stappenplan!

 • Gebrek aan focus of prioriteit, waardoor de jouw opdracht steeds verschuift in de tijd.
 • Verwachtingen managen is belangrijk, slechte communicatie hierover kan een ware kink in de kabel veroorzaken.
 • Is het doel eigenlijk wel haalbaar, hoe realistisch is het. Neem je een te grote stap in 1 keer?
 • Teveel werk en te weinig helpende handjes, maar vooral meedenkers in plaats van meedoeners.
 • Gebrek aan daadkracht en de durf om besluiten te nemen zodat je weer verder kunt
 • Tussentijds jouw plan opeens uitbreiden of aanpassen. Je wilt alleen maar perfectie.

Actieplan succesvol projecten aanpakken

Ik ben bezig met een helder actieplan op A4, die ik binnenkort hier aanbied. Wil je wat inspiratie, lees deze boeken dan eens:

Geef een reactie

Winkelwagen