Feestdagen stress? Of maak jij je eigen regels?

Met de feestdagen rond sint, de kerstdagen en oud & nieuw (en veel verjaardagen hier) breekt er een periode aan van veel ‘moeten’ en ‘verwachtingen’. Zo moet alles perfect verlopen en het moet gezellig zijn met elkaar. Lukt dat altijd?

Ik weet het nog, feestdagen stress! Vorig jaar stormde ik woest het huis uit van mijn ouders. Ik was verdorie volwassen en zij waren aan het bepalen hoe ik kerst moest gaan vieren. Het werd me allemaal te veel. Door ons samengestelde gezin heb ik het ene jaar de kinderen wel en het andere jaar niet en dat maakt het soms best schraal. Als je dat niet kent, snap je dat ook niet. Alle respect daarvoor, maar daarom is het voor ons toch anders als we dan ‘kinderloos’ op een familiefeest zitten. Daarom tijd voor verandering!

Samengesteld gezin

Het is bij een samengesteld gezin altijd passen en meten. Niet om nu zielig te doen, maar je hebt altijd te maken met weer de (eventuele) partner van je ex of hoe hij of zij de feestdagen / vakanties gaat inrichten. Met elkaar in gesprek blijven is erg belangrijk, maar een oplossing is soms even zoeken. Zo vindt mijn vriend ook bepaalde tradities weer belangrijker dan ik en met oudere kinderen wordt het weer helemaal anders. Je blijft je dus steeds aanpassen (en verbazen).

Schuiven

Wat wij nu hebben gedaan is ons kerstfeest met de familie gewoon een weekje later vieren. Weg met dat gepast en gesjor en weg met die feestdagen stress. Het was misschien even wennen voor iedereen, maar nu wordt op oudjaarsdag het sinterkerstennieuw spel gespeeld. Veel van jullie kennen dit pakjesspel natuurlijk wel. Hilarisch is het als je dat vreselijke kadootje dat voor je neus hebt, telkens weer bij je broer in de voorraad zet. Ook waren er vorig jaar tranen, want die kleintjes snappen niet altijd hoe het werkt. Het gezichtje van mijn dochter toen mijn vader dat grote cadeau bij haar weghaalde. Daar leren ze ook weer van!

Aanpassen

Het is niet altijd makkelijk, maar wat heb ik de afgelopen jaren veel geleerd. Gekke situaties, nieuwe dingen, botsingen (met elkaar en met de pubers) en het zoeken naar die compromis. Belangrijk vond ik dat het wel steeds bij me moest passen. Het was dan misschien niet zoals ik het altijd al deed, maar dit was wel een variant die dan bij me paste. Heerlijk dat dit kan en wat brengt het je dan nieuwe mooie inzichten zeg! Tsja, het is dan toch waar….”Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”! Toch even een mooie nabrander zo 😉

Tips

  • Meer blogs over opvoeden en pubers
Scroll naar boven