Doorbraak, die kracht van ‘nuchter bewegen’. Iets voor jou?

Je hoort het steeds meer…..nuchter bewegen. Hoe doe ik dat dan? Val ik dan niet om van de honger? En waarom is dat zo interessant voor mijn lijf!

Onder nuchter verstaan we dus het niet eten / drinken van koolhydraten of suiker. Hieronder de 3 grootste voordelen van bewegen / sporten op een nuchtere maag:

1. Verbranden van vet

Jouw lichaam kan met insuline voeding verwerken en vetten verbranden. Vasten (nuchter zijn) verbetert de insuline werking. Als je met een lege maag gaat bewegen maak je eerst je suikervoorraden (glycogeen) op. Vervolgens zal je lichaam overstappen op het verbranden van vetmassa. ‘s Ochtends vóórdat je hebt ontbeten is het beste moment om te bewegen. Dit positieve effect kan wel 16 uur aanhouden.

2. Meer energie

Door te bewegen vóór je ontbijt combineer je de kracht van vasten met bewegen. Het is nu ook makkelijker voor je lichaam om de bloedtoevoer naar je spieren te verbeteren. Door krachttraining maak je meer energiecentrales aan en bouw je spiermassa op. Hoe meer spiermassa, hoe meer spiercellen en hoe meer energiecentrales. Het gevolg is meer energie.

3. Verbeteren concentratie & geheugen

Door nuchter te bewegen rem het opstarten van je immuunsysteem (ze zeggen ook wel eten = ontsteken). Het gebruikt zo minder energie, en je houdt meer energie over voor de rest van het lichaam, waaronder de spieren en hersenen. Dus een scherpe concentratie en een beter geheugen.

Even wat theorie

We hoeven niet meer te jagen voor ons voedsel. Tegenwoordig doen we precies het tegenovergestelde: eerst eten en dan pas bewegen. Onze genen snappen geen bal van dit onnatuurlijke beweeggedrag. We zijn zo namelijk wel in elkaar gezet. En door verstoringen kan dit op de lange termijn zorgen voor vermoeidheid en andere fysieke klachten.

Je moet toch juist ontbijten?

De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor (energievoorraad). Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie uit deze maaltijd, sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeenvoorraden (de opgeslagen voorraad koolhydraten in lever en spieren) . Ik dacht ook niet genoeg energie te hebben om ‘s morgens op een lege maag te sporten, maar het verbaasde me enorm.

Aan de slag!

Probeer het gewoon eens uit! Ga vanaf morgen eerst bewegen vóórdat je aan je ontbijt begint. Je kunt klein beginnen, gewoon 1 dag proberen. Eerst even naar je werk fietsen, lopend je kind naar school brengen, thuis een kleine online work-out doen of gewoon de trap op en af lopen. Sporten zoals cardiofitness, bodyshape en hardlopen (7km) ging bij mij ook prima. Ik wacht zelf dan tot 12 uur met eten. Ben erg benieuwd jouw ervaring!

Met dank aan Ingrid Reus voor dit geweldige inzicht!

Tips!

Geef een reactie

Winkelwagen