Vriendschap – doe de vriendentest!

Er zijn momenten dat je ‘de vrienden’ eens onder de loep neemt. Zo waren bij mij een scheiding en verhuizing naar ruim 85 km verderop dat moment. Zoals je vroeger makkelijk een nieuwe vriendschap aanging, omdat je bijvoorbeeld naar een andere school ging, zo lastig bleek het nu toch eigenlijk. Door de afstand en kijken of je elkaar eigenlijk nog wel wat te brengen had, zijn bij mij toch aardig wat vriendschappen verwatert.

Zijn vrienden nog vrienden?

Misschien ken je dit wel. Ik had een vriendin die me eigenlijk meer energie kostte dan opleverde, maar ja, we kenden elkaar al zo lang. Ik zag er tegenop om af te spreken en stelde dit dan ook vaak uit. Achteraf bleek het dan wel gezellig, maar er was toch altijd zoveel gedoe bij haar, dat ik mezelf daar ook totaal niet in herkende. Deze verhuizing was een goed moment om eens naar onze vriendschap te kijken, want ik kon (en wilde) niet alles aanhouden. Ik zie haar nu niet meer. En dat voelt wel gek, net alsof je het echt ‘uitmaakt’.

Test je vriendschap!

Het klinkt erg raar, maar door deze twee oefeningen, viel er bij mij zoveel op zijn plek. Probeer het maar eens….

Oefening 1

Maak 2 lijstjes:

  1. Van de 10 mensen die je per week het meeste aantal uren ziet
  2. Van de 10 mensen waar je het liefste jouw tijd mee doorbrengt

Oefening 2

Vriendschappen ontstaan omdat je het goed met iemand kunt vinden. Dit kan omdat jullie veel gemeenschappelijk hebben (qua normen en (kern)waarden), maar ook omdat je naar ze opkijkt en ze het beste uit je naar boven halen. Dat is toch wat je wilt!?

Ga bij al deze 20 mensen na in welk ‘hokje’ ze passen. Geef ze een A, B, C of D.

migusti vriendschap vriendentest 365 mindmatterz marieke
Bron: Marieke van Mindmatterz.nl (kijk daar ook eens voor meer prachtige visuals)

Resultaat

En? Hoe ging het? Als het goed is zul je zien dat jouw partner en max. 5 vrienden een A op het niveau van vriendschap hebben. Dit is heel goed!

Het is leuk om veel B en C vrienden te hebben. Zolang je er energie van krijgt, is dit super. Sportmaatjes, stapvrienden, collega’s, mensen die je inspireren etc. Mocht dit niet meer het geval van zijn, of het brengt je niet verder is het een vraag aan jezelf waard.

Als je mensen niet in een hokje kunt plaatsen, dan zijn ze D-tjes….. Maak dat tijd vrij voor andere leuke vrienden die jou energie geven! Ik vind het zelf zo leuk om geprikkeld te blijven, dus ik ben ook kritisch met vrienden, hoe gek dat misschien ook klinkt.

Kwetsbaar

Ik geef het eerlijk toe. In het begin voel je je wel een beetje alleen en dat is spannend. Je stelt je heel kwetsbaar op en leert dus ook veel. Je kent (nog) niemand en iedereen lijkt zijn groepje al gevonden te hebben. Toch ligt het echt bij jezelf. Ben daarom mezelf gewoon rustig bij sportclupjes gaan aanmelden, op school bij de oudervereniging gegaan en we draaien zelfs bardienst bij de voetbal. Het voordeel is dat ik ook in de buurt werkt, dus met leuke collega’s kom je ook al een eind. Het duurt wel even, maar ik ken inmiddels weer veel leuke mensen hier! Hoe doe jij dat? Sta jij er wel eens bij stil?

Tips

Geef een reactie

Scroll naar boven