Werkgeluk hangt af de (psychologische) veiligheid van jouw werkomgeving. Is het veilig? Dan heb jij de ruimte en voel je je vrij om te netwerken, ontwikkelen, beslissen en die waarde toe te voegen. Maar hoe weet je nu of het veilig is als medewerker? En wat kan het team, de leidinggevende of organisatie hierin betekenen? Het (e)boek ‘Lead your team toward a better world’ van Lies Wouters is heerlijk verhelderd en geeft je inzicht in het gedrag en oplossingen binnen organisaties om te werken aan die veiligheid en werkgeluk.

Terug naar die veilige werkomgeving basis
Ik ben altijd super geïntrigeerd door gedrag in organisaties, vooral die psychologische aspecten ervan. Dus voelde ik me zeer vereerd toen Drs. Lies Wouters vroeg wat ik van haar boek vond. Haar eerdere boek Hoe dan had ook al een mooi onderwerp, namelijk het vinden van jouw eigen superkracht en streven naar werkgeluk. Dus ja, ik was al snel in het e-book gedoken. Wel nog even een Kobe e-reader gekocht……stond toch al heel lang op mijn verlanglijst! Win-win zeg ik!
Maar goed, wat zijn die basisbehoeften van de mens dan?
Wat hebben mensen (medewerkers) nodig om optimaal te kunnen functioneren en presteren? En hoe kun je als organisatie zorgen voor die bevlogenheid en dat werkgeluk. Dit is wat vanuit de psychologie de basisbehoeften van de mens zijn:
- Connect: Netwerken, verbinden met anderen (ook al zijn het er maar een paar), onderdeel van een groep zijn
- Develop: Ontwikkelen, zowel qua ontwikkeling als financieel of qua positie, lekker groeien
- Autonomy: Zelf mogen en de wil om te beslissen. Eigen keuzes maken, uitgaande van je eigen expertise en vaardigheden
- Meaningful: Nuttig zijn, voor het team en de organisatie, ‘ertoe doen’ en waardevol kunnen zijn met jouw oplossingen en denkkracht
Ja, het boek was in het Engels, maar het leest zo makkelijk door de voorbeelden, uitleg en metaforen. Ik werd vooral aan het begin al getriggerd door deze quote:
We think as leaders we must find the right people for the job, when in fact it is much more about creating the right work environment fot the employees.
Drs. Lies Wouters
Voordelen van psychologische veiligheid
Tijdens mijn studie Bedrijfspsychologie vond ik het al zo logisch. En nu herkende ik het weer. Onderbouwd en toegelicht met mooie metaforen in het boek (iets met een eiland en een boot). Maar het is zo simpel eigenlijk. Geef werknemers die mentale (en natuurlijk fysieke) veiligheid om tot hun recht te komen. Ze….
- Zijn dan meer betrokken bij de organisatie(doelen)
- Leveren meer productiviteit
- Gaan volop hun kennis & informatie delen
- Bruisen van creativiteit
- Gaan makkelijker mee met gedrags- en/of organisatieveranderingen
- Tonen commitment aan de organisatie
- Ervaren een grote mate van werkgeluk
Mooie winst voor een organisatie en hun medewerkers toch!?
Hoe herken je deze ‘psycological safety’ bij jouw organisatie dan?
Tsja, werken aan een veilige werkomgeving heeft dus voordelen. Elke organisatie die dat skipt, herkent vast de nadelen! Mooie checklist hoe je kunt zien of jouw organisatie hier last van heeft. Veel kun je natuurlijk al uit persoonlijke exit gesprekken halen, maar je ziet ook de symptomen hiervan door gewoon goed de omgeving te bekijken:
- Er worden (veel) fouten gemaakt. Deze worden verborgen en dit heeft vaak daarna grote gevolgen voor de reputatie (als dit dan uitkomt)
- Er zijn veel vertrekkende medewerkers
- Het ziekteverzuim neem toe. Mensen zijn ziek, maar ook stress is een groot onderdeel van de uitval.
Hoe kun je aan de slag met sociale veiligheid?
Wil je weten hoe het bij jouw werkgever of in jouw team is gesteld met het werkgeluk? En wil je moeite doen om jouw medewerkers te binden & boeien? Zet dan in op het creëren van ‘psychological safety’. Het team van OMG Advies helpt bij teambuilding, coaching & leiderschapstrajecten. Heb nu meerdere fijne momenten ervaren en wil dit zeker met iedereen delen en aanraden. Op naar werkgeluk voor alle Nederlandse werknemers!