Hoe een tomaat zorgt voor focus, planning en meer productiviteit!

Kom jij soms ook gewoon tijd tekort voor al jouw goede ideeën? Gebruik de Pomodoro techniek, een time management klassieker om gefocust te werken en een berg werk te verzetten. Je leert bewuster met je tijd omgaan én prioriteiten stellen. Heerlijk makkelijk én effectief toe te passen!

De 5 stappen van de Pomodoro techniek

Jij wilt natuurlijk graag weten hoe dit werkt. Ik zal het je in 5 stappen uitleggen:

  1. Schrijf op een leeg vel echt alle dingen op die je nog moet doen #braindump
  2. Nu ga je structuur aanbrengen, prioriteer de taken en zorg ervoor dat deze ongeveer 30 min. duurt
  3. Begin met de bovenste taak, zet de timer op 25 min en FOCUS op dit doel / deze taak.
  4. Heerlijk, vink deze taak nu af! Neem een 5 minuten break om je brein lucht te geven en doe dit voor totaal 4 taken op jouw lijst (dus 2 uur werk = 4 Pomodoro’s klaar!)
  5. Goed gedaan, neem een pauze van 10-15 minuten. Ga naar buiten, eet iets gezonds, doe een energizer (Tip).

Hoe hou je de focus tijdens de pomodoro?

Lastig, al die afleidingen tijdens een Pomodoro van 25-minuten. We zijn mensen en erg gevoelig voor allerlei prikkels (zoeken of creëeren van afleiding). Er zijn 3 ‘golden-rules’ die je helpen om voor altijd af te zijn van de (interne én externe) afleidingen en onderbrekingen:

  1. NEGEER. Pop! Een gedachte, dat belletje naar de monteur….. Geef niet toe, dat komt straks (of schrijf het op). Ook die socials … zet geluiden uit en wees je bewust van deze verleiding. Ook dit komt straks, herpak je focus. Je kunt het!!!! Wil je de voortgang meten? Want ja, focussen is echt te leren. Turf dan eens de afleidingsmomenten en zie maar eens hoe snel dit minder wordt naar verloop van tijd.
  2. REGIE. Je kinderen komen binnen met een heul belangrijke vraag en natuurlijk help je ze…..Ze snappen niet wat je aan het doen bent. Wees duidelijk, leg uit en bespreek een ander moment. Je wilt zelf ook gezien en gehoord worden, dus dat doe je prima zo. Pak die regie!
  3. 25MINUTEN. Pak echt precies 25 minuten! Is je taak korter, begin de volgende. Is je taak langer, stop toch. Je bent aan het leren en wordt steeds beter in het inschatten van tijd. Het gaat je helpen met een betere focus.

Probeer de pomodoro techniek uit!

Je zult verbaasd zijn over wat je kunt in 25 minuten. Maar wees streng. Focus en weer afleidingen af. Alleen zo krijg je heel veel gedaan in korte tijd mét een hoge kwaliteit. Ben heel benieuwd hoe het werkt voor jouw discipline, de kwaliteit van je werk, je inzicht, je voldoening, je focus, je planning, je resultaten, je structuur, je uitstelgedrag en je motivatie. Laat je het me weten?

Wat achtergrond info over die tomaat en de 25 minuten

Rond 1980 merkte de Italiaanse Pomodoro timer (online) dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. Hij pakte een pomodoro (= tomaat-achtige) timer uit de keuken en zette hem op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Na een tijdje wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en dan lieten ze hem met rust.

Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de pomodoro timer levert hem 2+ mln volgers op.

Belangrijk nabrandertje!

Ik heb de eer gehad om mijn blogs te mogen schrijven over en met inspirerende levensgenieters op allerlei gebieden, zoals MindliftDearGoodMorningFoodsistersProject GezondPsychologie Magazine & Trisha Neve999 gamesBrenda KooktBaja Bikes fietstours, etc. Allemaal ondernemers met een mooi product, bedankt daarvoor guys!

Tips, blogs over:

StudieboekenStudieboeken

Geef een reactie

Scroll naar boven