Ontdek hoe je al jouw koffiemomenten omzet in een effectief netwerk

“Ik heb gewoon geen tijd om met iedereen koffie te drinken of al die bijeenkomsten af te gaan, maar wil wel een interessant netwerk opbouwen!” Herken je dit? Als ondernemers heb je vaak een druk schema en is het lastig om tijd vrij te maken voor dit soort momenten.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om online te gaan netwerken. Dit scheelt in tijd. Maar wat brengt het netwerken jou in het algemeen nou echt op? Ik heb de do’s and don’ts voor jou samengevat! 

Uitdagingen bij het netwerken

migusti zzp freelance communicatie videomaker virtual assistant werkgeluk online communicatieJe zult ze vast herkennen, dit zijn de meest voorkomende struikelblokken:

1. Tijdgebrek: Je doet al zoveel en nu dit ook nog?
2.
 Spannend: Nieuwe mensen te benaderen, willen ze met jou netwerken en wat ga je zeggen?
3. Gebrek aan focus: Wat wil je eigenlijk bereiken met netwerken?
4. Keuzes: Er zijn veel bijeenkomsten. Welke bezoek je en levert wat op?
5. Actiestand: Wat doe je na een succesvolle ontmoeting, blijf je in contact?

Voordelen van online netwerken

Heb je minder tijd en wil je toch in gesprek blijven met andere professionals of klanten? Dan kan online natuurlijk een uitkomst zijn. Door de huidige technologie is het ook ontzettend makkelijk om contact te leggen, informatie te delen en samen te werken.

Bereik: Je kunt contact leggen met anderen over de hele wereld.
Efficiëntie: Het kost vaak minder tijd en moeite om online verbindingen te maken.
Kostenbesparing: De kosten voor deelname aan online netwerken zijn vaak lager.
Schaalbaarheid: Je kunt snel een groot aantal contacten leggen en onderhouden.

Al met al biedt online netwerken een waardevolle aanvulling op traditionele netwerkmethoden en kan het ondernemers helpen om hun zakelijke doelen te bereiken en succes te behalen.

Alleen maar inzetten op online? Dit is wat je mist!

Handig natuurlijk die online contacten, maar een combi werkt beter. Door alleen maar online aanwezig te zijn, mis je namelijk:

 • Echte persoonlijke connectie.
 • Die lead die je net snel ontmoette bij de koffiemachine.
 • Dat korte onderonsje toen je bij hem/haar aan tafel zat wat een band schepte.
 • Oplossingsgerichtheid door de ruimte voor het vrije sparren tijdens de meeting.

Daarbij kan er tijdens een online meeting ook erg veel informatie gezonden worden. Beetje overweldigend soms. En de kans op miscommunicatie is groter. Lichaamstaal kan zoveel meer vertellen over wat iemand er echt van vindt.

Hoe kun je effectief netwerken en waardevolle relaties opbouwen

Leuk om elkaar te ontmoeten, maar je wilt natuurlijk effectief met jouw tijd omgaan. Daarom ben je selectief in de bijeenkomsten die je uitkiest. Met deze 8 stappen ben jij er helemaal klaar voor!

 1. Stel doelen: Voordat je naar de bijeenkomst gaat, stel je duidelijke doelen vast voor wat je hoopt te bereiken. Dit kan het ontmoeten van potentiële klanten, partners vinden voor samenwerkingen, of het vergroten van je kennis over een bepaald onderwerp zijn.
 2. Bereid je voor: Neem de tijd om je voor te bereiden, voordat je naar de bijeenkomst gaat. Onderzoek de aanwezige sprekers, deelnemers en eventuele speciale programma’s of sessies die worden aangeboden.
 3. Zorg voor een goede eerste indruk: Kleed je gepast en professioneel en zorg ervoor dat je een positieve en zelfverzekerde houding uitstraalt. Een stevige handdruk, oogcontact en een vriendelijke glimlach kunnen helpen bij het maken van een goede eerste indruk.
 4. Wees actief en betrokken: Neem actief deel aan gesprekken en benader mensen met wie je nog niet eerder hebt gesproken. Wees nieuwsgierig en stel vragen om meer te weten te komen over hun interesses, behoeften en uitdagingen.
 5. Luister: Luister aandachtig naar wat anderen te zeggen hebben en toon oprechte interesse in hun verhalen en ervaringen. Dit laat zien dat je waarde hecht aan hun mening en bijdraagt aan het opbouwen van vertrouwen en wederzijds respect.
 6. Deel kennis: Bied waardevolle inzichten, advies of hulp aan anderen op basis van je eigen expertise en ervaringen. Door iets van waarde te bieden, kun je jezelf onderscheiden en jezelf positioneren als een betrouwbare en waardevolle bron binnen je netwerk.
 7. Verzamel contactgegevens: Vergeet niet om contactgegevens uit te wisselen met mensen waarmee je een waardevolle connectie hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je de contacten die je hebt ontmoet opvolgt na het evenement om de relatie verder te ontwikkelen.
 8. Volg op: Neem na het evenement de tijd om het gesprek aan te gaan met de nieuwe contacten die je hebt gemaakt. Stuur een bedankje voor hun tijd en overweeg om een vervolgafspraak te plannen of verdere samenwerkingen te bespreken. Niet met iedereen natuurlijk, maar zoek echt naar de meerwaarde.

Handige literatuur hierbij

Over mij

Scroll naar boven