Review: pubercursus met top inzichten ‘Hoera ik heb een puber’

We kunnen heerlijk met elkaar lachen, maar af en toe gaat het er ook fel aan toe in een huis met veel opgroeiende pubers. De hormonen zorgen voor plotselinge huilbuien en stemmen slaan over. Het is zo leuk om ze te zien opgroeien, maar hoe houd ik de sfeer zo gezellig mogelijk? Tijd voor een pubercursus!

Pubercursus

Tijdens mijn zoektocht naar ‘hoe om te gaan met pubers’ kwam ik veel tegen op internet, maar mijn oog viel op een online training van het Psychologie Magazine: ‘Hoera, ik heb een puber’. Dat sprak me gelijk aan! Positieve opvoedtips op een tijdstip dat jou uitkomt en gegeven door een kinderpsycholoog. Ik heb me gelijk aangemeld en wil graag delen wat ik nu al geleerd heb!

Pubers: Kleine volwassenen

Zo rond 11 à 12 jaar gebeurt het al. Veel te vroeg natuurlijk, voor ons als ouder. Je dochter gaat je tegenspreken, wordt nukkig en luistert niet meer standaard naar ‘nee’. Je zoon die steeds over zijn grenzen gaat en makkelijker met de regels omgaat dan jij zou willen. En dan? Ik word zelf erg moe van het steeds weer herhalen en die strijd voeren. Ze worden gewoon kleine volwassenen, dus een andere aanpak is noodzakelijk.

Test – Hoe ga jij om met jouw puber?

In deze cursus stond een test. In hoeverre behandel je je kind als ‘eigen’ ik. Natuurlijk doe ik dat! Maar terwijl ik alle vragen doorlas, werd ik me er bewust van dat ik er toch teveel mijn eigen sausje overheen gooi. Hoe vaak geef je je kind gericht aandacht? Kan ik me verplaatsen in zijn/haar gevoel? Zijn mijn boodschappen duidelijk? Geef ik genoeg ruimte? Nou, eh … Die vragen waren echt een eyeopener. Door steeds mijn ding te doen, groeien ze niet. En hoe eng het soms is, laat ze het zelf maar ondernemen. Hoe stoer is het als het dan lukt!

Hum-techniek

Wat mij het meeste is bijgebleven is de hum-techniek. Samen met mijn vriend ging ik dit toepassen op onze hoofd-puber (19). En wat werkte het goed!

Kortgeleden kwam ze briesend thuis met een verhaal over onrecht dat haar was aangedaan. ‘Ik deed helemaal niets en toen had ik het opeens gedaan’. Normaal zou ik dan iets zeggen van: ‘Nou, dat lijkt me wat onwaarschijnlijk’, maar nu zei ik: ‘Hum’. Ze vervolgde: ‘Dus ik moest alles alleen gaan opruimen, zo stom!’ Ik herhaalde: ‘Oh, dus alleen jij moest opruimen?’ ‘Ja, nou ja … mijn vriendinnen hielpen ook mee’, antwoordde ze. ‘Oké’, zei ik. ‘En we waren zo klaar eigenlijk’, zei ze. ‘Hum’, zei ik. Korte stilte … ‘Straks ga ik even thee drinken met Pien’, zei ze en ze liep neuriënd naar boven. Haha. Gewoon even stoom laten afblazen en geen olie op het vuur gooien. Hoe simpel is dat eigenlijk, wat een tip!

Belangrijk nabrandertje!

Ik heb de eer gehad om mijn blogs te mogen schrijven over en met inspirerende levensgenieters op allerlei gebieden, zoals Mindlift, DearGoodMorning, Foodsisters, Project Gezond, Psychologie Magazine & Trisha Neve, 999 games, Brenda Kookt, Baja Bikes fietstours, etc. Allemaal ondernemers met een mooi product, bedankt daarvoor guys!

Tips

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Winkelwagen