Tijdens een stedentrip aan Rome maak je kennis met rijke historie van deze prachtige stad en het heerlijke buitenleven. Wat is er nou zo geweldig aan deze stad én wat zou je ook zeker niet moeten doen…. Ik neem je mee in de do’s en don’ts van deze stad!
[metaslider id=”702″]
10 tips voor stedentrip naar Rome
1. Vaticaanstad
Via de Rome city pass hadden we vooraf kaartjes gekocht, dus dat scheelde al in de rij staan. Wat geweldig, de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse kapel, Pantheon en de Sint Pietersbasiliek en het museum. Eigenlijk teveel voor 1 dag!
Let op, ze zijn vaak op zondag dicht en je moet dus knieën en schouders bedekken.
2. Spaanse trappen
De straatbrede trappen met prachtige azalea’s stijgen op vanuit het Piazza di Spagna. Officieel heten ze Scalinata della Trinita dei Monti en zijn genoemd naar de kerk waarheen ze leiden. De trappen zijn vooral een populaire, internationale ontmoetingsplek. Al in de 18de eeuw kon je er struikelen over de Engelsen. Onderaan de trappen kun je PC Hoofdstraat waardig shoppen en de fontein, Fontana della Barcaccia, bekijken. Het is een ontwerp van Pietro Bernini. Het bootje is een herinnering aan de overstroming van Rome in 1598, toen met kerst de halve stad onder water kwam te staan.
3. Forum Romanum
Het religieuze, politieke en economische centrum van het oude Rome. Nu zie je alleen nog de resten van tempels en erebogen, maar vroeger speelde zich hier het dagelijks leven af van het Romeinse Rijk het dagelijks leven af. Het Forum Romanum, betekent Romeinse markt. Nadat het Romeinse rijk gevallen was, graasden er in de middeleeuwen nietsvermoedend koeien. Pas in de 19de eeuw werd bekend wat er onder het gras te vinden was, toen men opgravingen ging doen.
4. Colloseum
Terwijl de oude grieken toneel speelden, hadden de Romeinse keizers meer gewelddadig en bloederig vertier. Keizer Flavianus liet dit amfitheater in het jaar 80 bouwen en werd door zijn zoon Titus ingewijd met 100 dagen spelen. Daarna zijn er nog eeuwenlang spelen geweest. Als je in het Colosseum rondloopt, voel je er nog steeds de dood. De gladiatoren – vaak misdadigers of slaven – moesten met een zwaard de wilde dieren te lijf. Met een duim omhoog, bleef je leven. De overlevingskans was helaas erg klein, bij het binnenkomen van de Arena moesten ze al ‘Morituri te salutant’ roepen (Zij die gaan sterven groeten u). Na de renovatie komt het Colosseum op de vernieuwde lijst van de zeven wereldwonderen als enige Europese monument .
5. Fietstour
Met deze fietstocht – van baja bikes – is geweldig om zo snel de stad eigen te maken en het verhaal van Rome te leren kennen. De altijd goed gemutste en vriendelijke tourgidsen weten veel over de stad en zitten vol met originele tips.
6. Trevifontein
Deze beroemde barok fontein (Fontana di Trevi) op Piazza di Trevi, werd gebouwd in de 18e eeuw. Je ziet er Neptunes, de God van de Zee op zijn strijdwagen. Als je een muntje wil werpen in de Trevifontein om ooit weer in Rome te komen, gooi hem dan met je rug naar de fontein over jouw linker schouder.
7. Trastevere
Trastevere is een typisch Italiaanse wijk aan de overzijde van de Tiber. Deze populaire wijk heeft smalle steegjes, oude middeleeuwse huisjes en ‘s avonds een bruisend centrum, door de vele restaurants en bars. Aanrader is zeker om daar te eten en wat te drinken in de avond.
8. Piazza del Popolo
Het klassieke Piazza del Popolo plein is oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers die de stad in het noorden betraden te verwelkomen. Op het plein zijn twee identieke kerken recht tegenover elkaar gebouwd zijn, ook wel ‘Porta del Popolo’. Voor een mooi uitzicht kun je de Pincio heuvel beklimmen.
9. Monumento a Vittorio Emanuele II
Het monument van koning Vittorio Emanuele II, ook wel ‘Altara della Patria’ (het altaar van het vaderland) ligt aan het plein Piazza Venezia en herdenkt de eenwording van Italië. Het grote witte gebouw (ook wel de ‘typmachine’ of de ‘bruidstaart’) heeft een museum en een graf van de onbekende soldaat, die wordt bewaakt door twee militairen.
10. Piazza Navona
Piazza Navona is een opvallend plein door zijn uitgerekte vorm als oorspronkelijke atletiekstadion in de Romeinse tijd, straatartiesten, cafés en terrassen. Bezienswaardigheden zijn o.a. de fontein ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ van Bernini, een opvallende obelisk en de opgravingen van het oude stadion van Domitianus.
5 Do-not’s tips voor Stedentrip Rome
- Tijdens een kerkbezoek altijd je knieën en schouders bedekken uit respect. Neem een sjaal of T-shirt mee voor kledingopties aan te passen.
- Ga niet in de hoofdstraten eten. Ten eerste betaal je erg veel, is de bediening niet altijd even vriendelijk tegen je en het eten vaak van wat minder kwaliteit voor de toeristen.
- Ga niet nadat de laatste metro’s rijden nog buiten het centrum. Het is lastig met de bussen om weer terug te komen (als je al uit al die verschillende lijnen komt)
- Sla de hop-on-hop-off bus over. Best massaal. Ga eerst lekker fietsen om die leuke wijken te spotten en ga daarna lekker over op slenteren.
- Goedkoop slapen in een hostel is ons met wiet-rokende kamergenoten niet zo goed bevallen. De feestjes in het hostel duurde tot 7 uur en zorgde voor gebroken nachten. Dan maar iets duurder…..
Overnachten tijdens stedentrip Rome
Wij zoeken altijd via booking.com om een leuke B&B te vinden. Hieronder kun je alvast zoeken. In het centrum zijn er veel betaalbare locaties.
Booking.comPraktische informatie over stedentrip Rome
- Reistijd: U kunt eigenlijk het hele jaar door goed naar Rome reizen. Toch is de periode tussen mei en oktober het meest geschikt en populair. In de maanden juli en augustus kan het wel erg heet worden.
- Transport: Goede metroverbinding in de stad. En autosnelwegen zijn goed onderhouden.
- Grenscontrole: Geen visum nodig, maar wel een paspoort of ID kaart die nog 3 maanden geldig is
- Veiligheid: Het is een veilig land, maar ook in de stad en vooral in de metrostations zijn er zakkenrollers.
- Geld: Het is niet duur in Rome (rond nederlandse prijzen) en je kunt gewoon betalen met de Euro. Veel pinplekken en contactloos betalen.
- Medisch: Smeer goed in met de zon, muggenspul is een aanrader, maar valt mee
- Eten: De meeste romeinen ontbijten met koffie en een snack. Het diner is pas laat, vanaf 20.30 uur wordt het druk in de restaurantjes en barretjes. Er wordt vaak begonnen met kaas, olijven en brood (tegen betaling). Verse vis en vlees is populair als gerecht, maar ook voor vegetariërs is er voldoende keus. Het is niet verplicht om fooi te geven, maar het wordt wel op prijs gesteld.
Leuk om te weten…
Er komt een nieuwe metrolijn die helemaal naar de hippe wijk Trastevere net buiten de stad gaat. Zo kun je makkelijker heen en weer. Wij gaan dus zeker nog een keertje!
Leuk, bekijk dan meer Travel & Trips